SYMPOSIUM AMSTERDAM | zaterdag 1 & zondag 2 april 2023

Het UV Symposium? Daar moet je bij zijn!

Opnieuw organiseert Universal Voice een ongelofelijk interessant weekend voor iedereen die iets over de stem wil weten. Alle facetten van de stem, als stemtechniek,  interpretatie, wetenschap, akoestiek, logopedie, mindset, ademwerk komen aan bod. Jaarlijks organiseert Universal Voice dit weekend waar zangers, zangpedagogen, vocal coaches, koordirigenten en anderen bij elkaar komen om van elkaar te leren. Dit symposium is uniek in Nederland omdat het zoveel kennis in 2 dagen bij elkaar brengt en waarmee deze kennis voor iedereen bereikbaar wordt en er voor iedereen veel te leren valt.

Bij ons symposium nodigen we verschillende wetenschappers, onderzoekers en onder andere coaches uit om van elkaar te leren. Het gaat dus over de stem, hoe die werkt en wat de laatste inzichten en ontdekkingen zijn. We starten elke dag met een keynote speaker die vertelt over zijn laatste research. Dit keer is dat naast Alberto ter Doest de Oostenrijkse Christian Herbst uit Salzburg en het thema dit keer is Mixed Voice of Modus 1,5. Maar het gaat ook over de praktijk als optreden, muzikaliteit, tekst en performen en nog veel meer! Er zijn lezingen, presentaties en workshops van verschillende docenten waaronder CVT, Vocal Essence, Speech Level Singing, Lichtenberger en nog vele meer waarin we verschillende methodieken aan het woord laten. Ook workshops als Lax Vox® versus STRAW of Ademwerk waar je praktisch gaat werken, zodat je kan ervaren hoe de aanpak werkt.  Zo zijn er workshops voor zangers, maar ook voor zangdocenten die dit aan hun studenten willen leren. Zo is er een super gave masterclass van Shirma Rouse over Gospel zingen. We sluiten dit jaar af door onder leiding van een van de beste koordirigenten Christoph Mac-Carty samen in een mass choir dit symposium zingend beëindigen.

We hebben een vol programma met heel veel informatie en het wordt ook nog gezellig! Wil je meer weten over wat je allemaal kan leren dan is dit de uitgelezen plek om je kennis, je passie en je blik te verruimen.

Het Universal Voice Symposium is de plek om te leren van de meest uiteenlopende experts in hun vak.

Locatie: Burgemeester Hogguerstraat 2, 1064 EB Amsterdam (Mundus College)

Programma

Hieronder vind je het programma, onder voorbehoud van wijzigingen.

Bekijk hieronder meer info over diverse sprekers en workshops:

Vocal Essence® door Robin van Beek

Vocal Essence® wordt gepresenteerd door Robin van Beek, de bedenker van deze zangmethode en tevens oprichter van Vocal Center Nederland. 

Deze zangmethode is een samenvatting van al het goede uit verschillende benaderingen van zangtechniek zoals CVT, EVT, Bel Canto en Lichtenberger. Deze kennis is aangevuld met de, wat ons betreft, noodzakelijke ontbrekende factoren en didactische benadering van vocalisten tijdens het les geven.

Met deze effectieve methode kan een Quick fix bereikt worden maar het is ook een handige tool die kan worden ingezet bij een verdieping met vocalisten. Een balans van het mentale aspect, het lichaam en de kennis over de werking van de stem in relatie tot klankplaatsing.

Shirma Rouse: Gospel Workshop

We zijn trots dat Shirma een workshop komt geven op ons symposium. Naast dat ze door haar waanzinnige bereik, prachtige sound en muzikaliteit naar ons idee een van de beste vocalisten van Nederland is, is zij ook actief als voach coach. Verschillende studenten zullen in deze masterclass van Shirma gaan werken aan hun interpretatie, timing, dynamiek en muzikaliteit binnen dit genre. Zo laten wij ons inspireren door onze Nederlandse Queen of Soul.

Voice Construction®: het brein in jouw voordeel

Tijdens de workshop Voice Construction ga jij leren hoe je de neurologie van de mens in jouw voordeel kunt gebruiken. Leer samenwerken met de natuur.

Voice Construction maakt op een unieke manier gebruik van neurologische principes, overlevingsmechanismen en reflexen. Je leert je brein anders te prikkelen, zodat je het ware potentieel van jouw stem kunt benutten.

Tijdens de training krijg je toegang tot jouw oerbrein en de oerkracht die daarin huist. Je leert diepe hersenkernen te activeren waardoor jouw stem direct anders functioneert.

De werking van Voice Construction is zo efficiënt gebleken dat het inmiddels wordt ingezet als spraak- en stemtraining voor parkinson-patiënten, als pre- en postoperatieve stemtraining, bij stembandparese en asymmetrie. De werking van voice construction® wordt onderschreven door specialisten uit de neurologie en neuropsychologie.

Een vrij mens heeft een vrije stem

Stemtechniek zorgt ervoor dat je je stem goed gebruikt. Dat is een hele fijne basis om altijd op te kunnen leunen. Je natuurlijke vrije stem komt puur vanuit binnen, je lijf en je ziel. Het gaat een laag dieper, waar je komt door door je blokkades heen te gaan. Je komt dan uit bij jouw pure klank, en heel eerlijk: ik hoor die het liefst, want dan hoor ik jou echt! 

Op je stem en in je keel kunnen blokkades zitten die de natuurlijke stroom van je lucht langs je stembanden in de weg kunnen staan. Dit kunnen psychische blokkades zijn (zoals “Ik heb geen mooie stem..”, “Die noot ga ik echt niet halen..”), emotionele blokkades (zoals traumatische ervaringen, je gevoelens die je niet mocht uiten als kind, geen verbinding tussen hoofd en lijf) of lichamelijke blokkades (zoals een gespannen lijf, bevroren zijn, geen bewegingsvrijheid). 

In de workshop gaan we samen een reis maken naar meer opening en vrijheid via systemisch werk (familieopstellingen), lichaamswerk (beweging, stem, resonantie) en puur stemwerk. 

Ik werk veelal intuïtief, dus ik laat het graag ontstaan met dat wat zich aandient. 

Het kan zijn dat ik je iets laat zeggen, uitspreken of een geluid laat maken. Het kan ook zijn dat ik zelf geluid maak bij een beweging in een opstelling. Je stem is energie, een trilling, van daaruit ontstaat beweging en je trilt letterlijk iets los.

In your voice there’s so much to listen to. 

De Voice Focus App

Op zondag 2 april geven wij een voorproefje van onze Voice Focus app. Door een subsidie van het Damsté-Terpstra Fonds zijn wij al ver in de ontwikkeling van deze, nog niet bestaande, applicatie. De app is bedoeld voor professionele stemgebruikers binnen diverse doelgroepen. Gebruikers worden door de app gemotiveerd en uitgedaagd om op een speelse manier de stem te trainen! De app bestaat uit twee onderdelen, stemmetingen en stemgames. Barbara Richmond- van Olffen, Stemlogopedist/praktijkhouder Logopedie Flevoland Gaby Waakhuijsen, Musicaldocent/Directeur Theaterschool & Productiehuis Almere

Zingen met pubers

Hoe maak je zingen in de klas zo laagdrempelig mogelijk en krijg je zelfs de grootste twijfelaars spontaan in beweging. Hoe kun je omgaan met grote niveauverschillen, met voor zowel de brommer als de nachtegaal een eigen inbreng die ertoe doet en ruimte om te groeien. Van samen op toon tot wie weet zelfs meerstemmig!

Maar hoe dan? 🙂

Saul de Caluwé (1972) is muziekdocent op het Johan de Witt-gymnasium in Dordrecht. Daarnaast is hij verbonden aan Codarts als opleider van nieuwe muziekdocenten. Aan diezelfde opleiding Docent Muziek is hij in 2005 zelf afgestudeerd, na eerdere onvoltooide studies Compositie en Psychologie, als bagage nog altijd van onschatbare waarde in zijn huidige werkzaamheden: lesgeven, trainen, arrangeren en dirigeren.

Zijn voornaamste drijfveer, op elk niveau: hoe maken we het met elkaar zo echt mogelijk? En welke middelen hebben we als muziekdocenten daartoe allemaal tot onze beschikking. Deze permanente zoektocht naar gedeelde inspiratie wordt gekenmerkt door een soms wat filosofische inslag, maar vooral door een scherp ontwikkelde intuïtie voor praktische didactische details die het verschil kunnen maken. Of zoals Godfried Wessels al zei: ‘Dingen doen, om dingen te kunnen doen’. Saul is, tot op het koppige af, bijzonder optimistisch over waar jonge mensen muzikaal toe in staat zijn. Maar dan moeten we wel durven!

Eva Wilms – Authorised CVT Teacher

Na haar afstuderen aan het conservatorium heeft Eva de 3-jarige opleiding tot CVT docent in Kopenhagen gevolgd. In 2008 heeft zij haar opleiding afgerond als geautoriseerd CVT docent en was zij 12 jaar de agent van CVT Nederland. Sindsdien coacht zij professionele zangers, performers en acteurs. Dit doet zij in de pop-, musical- en filmwereld. Eva heeft vele hoofdrollen begeleid voor musicals, waaronder Tina, de Tina Turner Musical, Lazarus, On you feet! e.a. Daarnaast coacht zij met regelmaat popartiesten die zich voorbereiden op concerten en studio opnames. Eva is gespecialiseerd in cross-genre vocal coaching. Onder haar eigen Vocal Academy geeft zij programma’s speciaal voor zangdocenten en vocal coaches.

De workshop

Complete Vocal Technique (CVT), een zangmethodiek ontwikkeld door Cathrine Sadolin. 

CVT richt zich op heldere en concrete zangtechnieken ter ondersteuning van jouw unieke expressie. In de workshop Complete Vocal Technique laat Eva op een interactieve wijze zien hoe je kunt werken met deze tools. Of je nu beginnend bent met CVT of al ruime voorkennis hebt; Eva deelt zowel informatie op Foundation level als op Advanced level.

Taping the Voice

Het gebruik van KinesioTape in de (top)sport is bijna niet meer weg te denken. De tape biedt een ondersteuning in functie en herstel bij blessures.

Zo ook kan tape bij het gebruik van de zangstem een waardevolle aanvulling zijn ter ondersteuning en herstel.

Bij blessures en medische problemen is de in taping opgeleide logopedist de aangewezen therapeut om hierin te helpen. Inmiddels hebben In de afgelopen 8 jaar veel logopedisten bij ons de cursus KinesioTaping in de Logopedie gevolgd.

In de workshop tijdens het Universal Voice Symposium geven we een inkijkje over de tapingmogelijkheden bij stemproblemen.

En: We gaan een houdingstape op de rug zetten (bij elkaar) zodat alle deelnemers aan de workshop deze tape verantwoord kunnen gebruiken binnen de “zangstemtraining”.

Steven – Ademwinst

Korte workshop ‘De verborgen kracht van je ademhaling’

Iedereen die een drukke baan heeft, druk is met de kinderen of gewoon in de westerse wereld woont weet dat stress een belangrijke constante is in je leven. En hoe fijn zou het zijn als je deze stress wat makkelijker onder controle zou hebben? In een prikkelende, praktische en vooral luchtige sessie leer je wat goed ademhalen is. 

Je leert ook wat minder goed ademhalen is. We kijken naar het verschil tussen mond- en neusademhaling. Je leert hoe je in slechts een paar keer ademen je staat van zijn kunt veranderen.

Steven is ex-topsporter en sinds 2018 full time ademfysioloog. Hij behandelt dagelijks mensen met uitdagingen in hun ademhaling. Van hyperventilatie, blessureleed, stress, trauma  en achterblijvende prestaties. Hij is een veelgevraagd spreker geeft wekelijks trainingen en workshops aan zowel particulieren als (zorg)professionals.

Kortom door een bijzondere en inspirerende mix van theorie en praktijk leer gezonder en beter ademen en ben je als resultaat weerbaarder, wendbaarder en stress de baas. Je zult na een dag al het verschil zien en voelen. Dus ben je er bij?

Speech Level Singing

This workshop will explain what mix singing is and how speech level training is different and similar to other techniques. Participants will learn what vocal bridges are  and how vocalists can train their voices to move through the registers without a break. For vocal teachers there will also be an explanation of how to quickly and efficiently diagnose a vocal issue.

Kim Sutherland has been immersed in voice her entire life. The daughter of an opera singer, she witnessed daily vocal training and the singing lessons of her mother both in Australia and Milan. Kim began singing professionally at the age of ten and had her own jazz band at fifteen.

She was taught the Linklater voice for actor’s technique by Isobel Kirk at The Centre For Performing Arts. After attending the South Australian Conservatorium of music (Jazz Department) she moved to Amsterdam and became the first Speech Level Singing instructor in the Netherlands.

Kim has trained with the world’s most prestigious coaches including Seth Riggs (Michael Jackson, Stevie Wonder, Prince, Chaka Khan), Greg Enriques (Keala Settle, Celine Dion) Raab Stevenson (Rihanna, Pharrell Williams, Kelly Rowlands, Kelly Clarkson, Justin Timberlake),  Kathleen Riggs (Quincy Jones, Dua Lipa,Brian Wilson, David Archuleta).

Clients have included: Nederlands Dans Theater, Ina Seidu, Caro Emerald, Leonie Jansen, Karsu Donmez, Jeroen Kramer and Izaline Calister.

A way of singing

In de workshop op 2 april vertellen Katrien en Ingrid over A WAY OF SINGING, het ontstaan, de visie en werkwijze. Ook komt het werken met toptalenten aan de orde, op verschillende niveau’s en gaan zij in op de complexiteit van het uitvoeren van musical repertoire. 

A WAY OF SINGING is een unieke visie op muzikaliteit en zangtechniek die uitgewerkt is tot een manier van zingen volgens de werkwijze van Edward Hoepelman, die mede voortgezet en aangevuld is door Katrien Verheijden, Ingrid Zeegers en Ivar Costenoble. Het team verzorgt coachings voor professionele vocalisten en zijn werkzaam als vocal coach bij professionele musicalproducties. Deze internationale werkwijze heeft al vele succesvolle zangers op wereldpodia gebracht. 

Katrien Verheijden is sinds 2002 werkzaam aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten als hoofdvakdocent zang voor de afdelingen Muziektheater en Master of Music. Zij volgde zelf de Bachelor Muziektheater en de Master of Music Pop & Jazz met Educatie in Tilburg. Als zangeres is Katrien actief in verschillende projecten en ze bracht in 2018 een album uit met repertoire van de Amerikaanse singer-songwriter Janis Ian in Nederlandse vertalingen. 

Ingrid Zeegers is sinds 2005 werkzaam aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten als hoofdvakdocent zang voor de afdelingen Muziektheater en Master of Music. Zij studeerde aan het Brabants Conservatorium, waar ze cum laude afstudeerde aan de afdeling Schoolmuziek. Zij vervolgde haar studie aan de afdeling Muziektheater en in 2020 voltooide zij de Master of Music Muziektheater.

Lichtenberger Methode voor logopedisten

In deze workshop laat Myra Grünning je kennismaken met de Lichtenberger Methode. De Lichtenberger Methode gaat terug naar de basis van fonatie: naar klank. De stemfunctie wordt in ons dagelijks leven vaak gestoord door andere functies van het strottenhoofd: de beschermingsfunctie of de drukregulatiefunctie. De Lichtenberger Methode stimuleert op verschillende manieren je strottenhoofd zó dat ‘ie weer in de fonatiestand komt. Dit gaat buiten de bewuste wil om. Zingen en spreken wordt leuk en lekker!

Vocal Reset

Vertrouwen op je stem. Dat is geen kunstje. Maar dat is kunst. Verwachtingen loslaten en tegenslagen incasseren. Door emoties heen een realistische bril opzetten en verantwoordelijkheid nemen voor je stem. Dat is Vocalreset. Met Babz Verhoeven en Loes Selten.