Universal Voice Symposium Amsterdam
4 & 5 juni 2022

Een Symposium? Wat gebeurt daar?

We gaan het hebben over de stem, over optreden, over teksten en nog veel meer! Het is een uitgebreid programma, maar het wordt ook heel gezellig! Behalve het geven van interessante informatie gaan we ook echt aan de slag met jouw stem in korte workshops waar we praktisch met iedereen gaan werken, zodat we allemaal onze doelen bereiken. Ook zullen we de didactische route uitleggen, zodat iedereen alle vervolgstappen begrijpt. Zo is elke workshop niet alleen voor zangers, maar ook voor zangdocenten die dit aan hun studenten willen leren. We geven iedereen een Personal Voice Plan mee waarin alle oefeningen en het doel helder staan beschreven.

Locatie: Burgemeester Hogguerstraat 2, 1064 EB Amsterdam (Mundus College)

Bereikbaarheid

  • Auto: Afrit S105 op de RING A10
  • Parkeren: Naast en rondom de school is vrij parkeren op beide dagen. Maar Kijk even goed op https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/parkeertarieven/. In de wijk ernaast is het namelijk wel betaald parkeren op zaterdag.
  • OV: Vlak naast de school is metrostation Jan van Galenstraat. Deze is makkelijk bereikbaar via treinstation Amsterdam Zuid en Amsterdam Sloterdijk

Scroll naar beneden voor het volledige programma!

Bestel hier je tickets

Programma

Zaterdag 4 juni

09:00-09.30 Inloop
09:30-10.00 Gezamenlijke opening
10:00-11.30 Keynote Speaker (Alberto ter Doest)
11:30-11.45 Koffiepauze
11:45-13.00 KNO Arts Rico Rinkel
11:45-13.00 Lars Mak (Living Lyrics)
13:00-14.00 Lunchpauze
14:00-15.15 KNO Arts Rico Rinkel (vervolg)
14:00-16.30 Masterclass Xenia Meijer
15:15-15.30 Koffiepauze
15:30-16.30 Daan Smits – Hoog zingen met mannenstem
15:30-16.30 Lies van Loo – Stemproblemen en stemherstel
16.30-17.30 Katrien Eerdekens – Stem in transitie – Transpersonen
16:30-17.30 Jasmin de Wilde – Vibrato trainen
17:30 Afsluiting

Zondag 5 juni

09:00-09.30  Inloop
09:30-10.00 Gezamenlijke opening
10:00-11.30 Keynote Speaker
11:30-11.45  Koffiepauze
11:45-13.00 Glenn Liebaut – Move & Groove
11:45-13.00 Elke Rouwmaat – Hoog leren zingen met vrouwen
11:45-13.00 Emilio Aguilar – Feldenkrais Method
13:00-14.00 – Lunchpauze
14:00-16.30 Pia Douwes – Masterclass
14:00-15.15 Marcela Bovio – Zingen in Distortion
15:15-15.30 Koffiepauze
15:30-16.30 Alberto ter Doest – Draagkracht in Opera
16:30-17.30 Mass Choir – Christoph Mac-Carty & Gezamenlijke afsluiting.
17:30 Einde

Bekijk hieronder meer info over diverse sprekers en workshops:

Lars Mak
Wat gaat Lars ons vertellen? “Bij de workshop Living Lyrics neem ik je mee in de wereld van dictie, tekst en muziek. Ik ga je vertellen over de expressieve kracht van taalklanken en we gaan erachter komen hoe we de tekst net zo belangrijk kunnen maken als de muziek. Niet belangrijker; nét zo belangrijk. Want waarom zouden we überhaupt tekst zingen als deze niet verstaan of begrepen kan worden? Harder aan de tekst denken volstaat niet: Het publiek kan je lippen al niet lezen, laat staan je gedachten. In deze workshop leer je concrete tools om liedteksten verstaanbaar, begrijpelijk en expressief over het voetlicht te brengen”.

Pia Douwes
Musicalster Pia Douwes (bekend van oa. Elisabeth, Cabaret, Chicago, Sunset Boulevard) komt een masterclass interpretatie geven. Een waanzinnige kans om van dichtbij mee te maken hoe er op hoog niveau wordt gewerkt aan musicalsongs met een van de grootste sterren die we in Nederland op dat vlak kennen. Zij werkt met de studenten op een integere, emotionele en doeltreffende manier, om binnen no time het meeste uit hun performance te halen.

Glenn Liebaut
Trek comfortabele schoenen aan en geef je stappenteller een boost, tijdens move & groove gaan we actief aan de slag. Met beweging en body percussion werken we aan jouw ritme skills. We maken samen muziek en zoomen in op puls en ritme en hoe die zich tot elkaar verhouden. Ritmisch bewegen is inzetbaar om non-verbaal te communiceren en muzikaal te leiden of volgen. We stemmen ritmes op elkaar af en smeden ze tot begeleidende grooves. Vanuit deze invalshoek ervaar je muziek op een andere manier, muzikaliteit die je ervaart tot in je kleinste ritmecel.

Alberto ter Doest
Voor zingen in het klassieke genre, en specifiek in opera, is het belangrijk dat je naast met donkerte, leert zingen met veel draagkracht. Dat betekent dat er voldoende scherpte in de klank moet zitten. In de klassieke wereld zingen ze dit ook wel “peng, zilver, metaligheid, voorin zingen of zingen in je masker”. In deze workshop leer je welke klinkers dit van nature wel hebben, en hoe je dit ook kunt leren ontwikkelen in klinkers die dit van nature niet hebben. Aan het einde van de workshop krijg je een Personal Voice Plan mee met waarop je doel staat, en duidelijke oefeningen waar je dat doel mee kunt bereiken. Op die manier kun je jouw stem leren klinken tot aan de laatste rij van de concertzaal.

Daan Smits
Een van de meest gestelde vragen in zanglessen is altijd, hoe kan ik hoger leren zingen? Zelf toen ik nog een student was op het conservatorium had ik diezelfde vraag. Meestal lukt het wel om de hoogte te halen, als je naar M2 (kopstem). Maar om dat nog een bepaalde helderheid en luidheid zoals in M1 (borststem) te geven is vaak een uitdaging. Je wilt dus de hoogte van M2, maar de helderheid en draagkracht van M1. Om dit te ontwikkelen bij mannen is er een bepaalde route waar je dit het snelst kunt leren. Via het Universal Voice Systeem gaan we je de oefeningen geven waar je bij mannen deze hoogte in combinatie met een luidere draagkrachtige klank kunt ontwikkelen. Aan het einde van de workshop krijgen jullie allemaal een Personal Voice Plan mee, waarop de volgorde van de oefeningen en het doel daarvan makkelijk te overzien is. Deze workshop is dus voor mannenstemmen, maar ook voor docenten die graag hun studenten met mannenstemmen willen ontwikkelen.

Riko Rinkel
De eerste spreker is Drs. R.(Riko) Rinkel, KNO-Arts verbonden aan het VuMC.

Rico NPM Rinkel werkt als KNO-arts in Amsterdam UMC met als speciaal aandachtsgebied de stem, het slikken en het strottenhoofd.

Tijdens de voordracht wordt de anatomie van stem en strottenhoofd besproken en aansluitend zal hij vertellen en demonstreren wat er allemaal gebeurt tijdens een KNO-consult, en wordt het onderzoek gedemonstreerd.

Katrien Eerdekens
“ The voice is a second face” – Gerard Bauer

Genderdiversiteit is een onderwerp dat gelukkig alsmaar meer bespreekbaar wordt. Als logopedist en zangcoach kan je in een transitie zeer veel betekenen. Logische vragen die daarbij opduiken zijn onder andere:

welke elementen zijn zeker belangrijk in het initiële contact en opvolging, en hoe kunnen we als logopedist en/of zangcoach trans personen adequaat begeleiden in de zoektocht naar hun stem. Maar daarnaast spelen ook fonochirurgische en hormonale behandelingen een belangrijke rol en dienen we als logopedist ook daarover geïnformeerd te zijn. Tenslotte is het belangrijk om in genderdiversiteit rekening te houden historische, culturele en zelfs terminologische contexten. Al deze en nog andere elementen uit de zorg voor trans personen zullen uitgebreid belicht worden.

Katrien zal jullie tijdens deze interactieve lezing wegwijs maken in de wereld van genderidentiteit gelinkt aan klank en hoe zij hier de UVS technieken aan linkt in haar logopedische praktijk.

Je zal na het volgen van deze lezing niet in staat zijn om een stem in transitie kunnen begeleiden, maar geeft je een goede een kennismaking in het vakgebied.

Hoge belt voor vrouwenstemmen – Elke & Jasmin

Tijdens de workshop “hoge belt voor vrouwen” nemen we je mee de hoogte in met een luide klank!

We gaan vooral lekker veel zingen! Stap voor stap trainen we aan de hand van oefeningen en songs jouw hoge beltklank. 

Onderweg leggen we je uit wat nodig is voor het zingen van een hoge belt, zowel in klank als in de anatomie. Doordat je beter leert begrijpen wat er nodig is, kun je het zelf beter én kun je het anderen ook beter leren.

Je zult merken dat je aan de hand van het Universal Voice systeem met meer gemak luid en hoog kunt zingen!

Vibrato – Elke & Jasmin

Tijdens de workshop “vibrato” duiken we in de wondere wereld van het vibrato!

Veel mensen denken bij vibrato: dat heb je of heb je niet. Maar niets is minder waar, vibrato is wel degelijk te trainen!

We gaan met je aan het werk om vibrato te trainen en ook leer je vibrato-variaties als de Wobble en het tremolo.

Natuurlijk passen we het ook toe in repertoire, dus kom langs om je vibrato te ontdekken of verfijnen. 

Doordat je beter leert begrijpen wat er nodig is, kun je het zelf beter én kun je het anderen ook beter leren.

Xenia Meijer
In mijn workshop ga ik meer vertellen over mijn boek “Balanced Singing”. Ik dit boek heb ik methodes bij elkaar gebracht die meestal niet eerder met zingen in verband zijn gebracht, maar heel effectief zijn bij allerlei problemen en uitdagingen waar wij als zanger mee te maken krijgen.
Denk daarbij aan vocaal-technische zaken, de lichaamshouding van de zanger, de adem, hoe je de emotionele inhoud van een muziekstuk bij het publiek krijgt, en het geven van zangles.
Bij al deze onderwerpen heb ik veel inspiratie gekregen van de omgang met de dieren op mijn boerderijtje in de Betuwe. Door hen goed te observeren ben ik tot interessante conclusies gekomen wat betreft klankproductie vanuit neurologische impulsen en de urgentie in de klank zelf vanuit een emotionele lading.
Hier wil ik graag meer over vertellen en in praktijk brengen door te werken met een aantal klassieke zangers.
Feldenkrais Method with Emilio Aguilar
When it comes to singing in different styles and exploring their physical difference, it’s very important to have a poise that is flexible and available. More specifically, having a flexible rib-cage, capable of adapting to the different needs of each style, will make our practice all the more enjoyable. If you’re curious to learn more about your own movement patterns, please join my Awareness Through Movement class on Sunday at 11.45!
Lies van Loo – Stemproblemen en stemherstel
Lies van Loo is logopedist en Universal Voice Master Teacher en vertelt je over de meest voorkomende stemproblemen. Ze vertelt je kort hoe deze ontstaan, wat er dan gebeurt in de anatomie, en wat de beste oplossingen hiervoor zijn. Niet alleen om te herstellen, maar hopelijk ook hoe je het kunt voorkomen! Dit doet zij aan de hand van het Universal Voice System. Op die manier leer je hoe je een leven lang gezond kunt blijven zingen.Lies van Loo is logopedist en Universal Voice Master Teacher en vertelt je over de meest voorkomende stemproblemen. Ze vertelt je kort hoe deze ontstaan, wat er dan gebeurt in de anatomie, en wat de beste oplossingen hiervoor zijn. Niet alleen om te herstellen, maar hopelijk ook hoe je het kunt voorkomen! Dit doet zij aan de hand van het Universal Voice System. Op die manier leer je hoe je een leven lang gezond kunt blijven zingen.