UNIVERSAL VOICE.

Wat we willen met zingen? Heldere taal!

UNIVERSAL VOICE.

Wat we willen met zingen? Heldere taal!

iedereen moetefficiënter werken

In het huidige klimaat lopen we in bijna elke sector aan tegen dalende begrotingen en bezuinigingen. In de cultuursector is dat helaas echter specifiek het geval. Als ik in het theaterlandschap kijk, en dan speciaal in de muziektheater-sector, zie ik dat producenten het met steeds kleinere budgetten moeten doen. Dit betekent dat de huidige acteurs, regisseurs, producenten, muzikanten allemaal efficiënter moeten werken. Iedereen krijgt ondertussen een dubbelfunctie om te zorgen dat we ons in de kunsten staande kunnen houden. Zangers bouwen decors, muzikanten moeten acteren, acteurs moeten zingen en ga zo maar door. Dit is op zich een hele logische reactie op de gang van zaken. Maar waar het naar vraagt is specialisten in verschillende disciplines die met elkaar samenwerken. En het belangrijkste om snel en efficiënt te werken is dezelfde taal te spreken.

samenwerken blijkt somsnog al eens een probleem

Elke discipline zit vol met z’n eigen vakjargon. En vooral in het zingen is het jargon hardnekkig. Alle vrij te interpreteren metaforen vliegen je om de oren. Een paar voorbeelden:

 • Zing als een druipende kaars
 • Zing boven je stembanden
 • Zing naar binnen
 • Zing met meer peng in de stem
 • Zing achterlangs
 • Zing vanuit je ogen

Bent uer nog?

Kunt u haarfijn uitleggen wat elk van deze aanwijzingen zou moeten veranderen aan de klank van een bepaalde zanger? Ik in ieder geval niet. Stel dat je vier jaar conservatorium hebt gestudeerd en je hebt met je zangdocent eindeloos gezocht naar het gevoel van zingen als een druipende kaars… Als je het hebt het gevonden, prima! Je koppelt de klank die je daar heb gevonden aan het beeld dat je docent erbij geeft.
In het huidige klimaat hebben we deze tijd echter niet meer. Binnen no time moet een klank veranderd worden. Dit vereist snel en effectief werken, dus vooral dezelfde heldere taal spreken.

Mijn wiskundedocent op de middelbare school vertelde mij ooit dat er vier manieren zijn waarop je de wiskunde kunt beheersen:

 • je kunt de som maken als iemand je helpt
 • je kunt de som maken zonder hulp
 • je kunt de som zelf maken, maar ook aan iemand uitleggen
 • je kunt de moeilijke materie van deze som uitleggen in Jip-en-Janneke-taal.

er zijn zoveel dingendie je over zingen kunt zeggen

Tegenwoordig weten we elk spiertje in- en rond het strottenhoofd te benoemen en te trainen. Maar wat we nodig hebben is stap 4: De ontzettend moeilijke ongrijpbare materie van het zingen reduceren tot Jip-en-Janneke-taal. Taal die elke regisseur, koordirigent, acteur, zanger of muzikant kan begrijpen en kan omzetten tot verandering in klank. Het Universal Voice Institute is met haar methode Universal Voice System uniek en heeft nog nooit zoveel helderheid kunnen scheppen in hoe we zingen makkelijker, leuker, attractiever en ook nog eens kwalitatief beter kunnen maken.

kortom:

 • Helder taalgebruik
 • Moeilijke materie reduceren tot simpele aanwijzingen
 • Verbluffende resultaten

 

Artikel geschreven door: Daan Smits, UV Master Teacher

Tip! boeknu

 • Zangles
  Quick View
  Boek Nu
  Zanglessen

  Zangles

  VANAF €75

  Privé zangles met UVS in een notendop
  Doel: beter en makkelijker leren zingen in elke stijl
  Frequentie: eenmalig of periodiek –> jij bepaalt!
  Docenten: Alberto ter Doest, Elke Rouwmaat, Jasmin de Wilde, Daan Smits en Syd Horster
  Data: op afspraak
  Locatie: Amsterdam

UNIVERSAL VOICE.experiences

Join The Club!
logoUVI-transparent

Universal Voice.Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het aanbod van de nieuwste workshops, alles rondom studeren bij Universal Voice, het nemen van zangles bij een UV. Master Teacher, nieuwe artikelen rondom stemtrainingen, kortingen en de laatste nieuwtjes van het Universal Voice Institute.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief