UNIVERSAL VOICE.

‘Support’ bij het spreken of zingen

UNIVERSAL VOICE.

‘Support’ bij het spreken of zingen

wat betekent meerof minder support?

Het belangrijkste doel van Universal Voice is om helderheid te verschaffen aan iedereen die beter wil leren spreken of zingen, en/of graag wil leren begrijpen hoe de stem werkt. Doordat er steeds wordt gewerkt vanuit een simpele opbouw, met termen en aanwijzingen die iedereen kan begrijpen, leer je ervaren wat je kan met je stem en bereik je snel, vaak zelfs direct, effect.

Universal Voice.focust op 'meer support'

Je hoort vrijwel nooit dat je ‘minder support’ nodig hebt bij het spreken of zingen. Daarom focust Universal Voice zich telkens op ‘meer support’. Support staat voor ondersteuning. In het Nederlands hanteren we de termen ‘steun’ of ‘ademsteun’. Jouw lichaam levert de energie voor het spreken of zingen. Om dat verantwoord te kunnen doen, moet het op de juiste manier ‘klaar staan’ om de onderdelen adem, stemplooien en klankweg goed te kunnen laten samenwerken.

De lichaamshouding en energie die je ervoor nodig hebt leer je simpel ervaren door de volgende oefening te doen:

Stel je voor dat je een beroemde operazanger(es) bent en met je mooiste, luidste klank wilt zingen. Hoe ga je daarvoor staan?  Stel je dan eens voor dat je een pop-/rock zanger(es) bent die luid een hoge belt-toon zingt. Hoe ga je in dat geval staan?

een duidelijk verschilin lichaamshouding

Je ervaart door het doen van deze oefeningen meteen een duidelijk verschil in lichaamshouding. In eerste instantie biedt dus de manier waarop je staat de ondersteuning voor een bepaalde klank, een stemkarakter. Universal Voice leert je voor alle denkbare stijlen de juiste houding aan, zodat je steeds weer op de goede manier‘meer support’ leert leveren aan je lichaam.

De hoeveelheid support binnen je houding is ook belangrijk. Hoe hard en ‘waar in je lichaam’ moet je werken in bijvoorbeeld je Belthouding? De volgende oefening helpt je daarbij:

Ga staan en stel je voor dat je iemand die ver weg staat heel luid, met bijvoorbeeld ‘Hey!’,wilt roepen. Leg één hand op één kant van je ribbenkast en de andere op je buikwand. Wat doe je met je inademing en wat voel je in je lichaam?

Je wordt actief, gaat stevig inademen, maakt je borstkas wijder en groter door deze uit te zetten, en je duwt je buikwand naar voren. Daarnaast zul je je mond openen om er ruimte te maken om ‘Hey!’ te kunnen roepen (in tegenstelling tot het eerst ontspannen en dan luid roepen, want zo werkt ons systeem niet).

Herhaal de oefening en roep nog luider ‘HEY!’
Daarna nog eens, met een nóg luidere ‘HEY!’

Je merkt dat je steeds meer energie geeft, harder werkt, om je gewenste luidheid te bereiken. Harder werken levert dus meer support.

maar wáár in je lichaamlever je die support?

Voor spreken en zingen is dat ten eerste in de stemplooien; die moeten steviger open en dicht gaan, met meer spiermassa. Ten tweede zal de ademdruk toenemen door de grotere weerstand in de stemplooien. Ten derde ontstaat er meer druk naar buiten, in de borstholte, waarvoor de spieren rondom de borstholte de tegendruk moeten bieden. Deze tegendruk levert de stemplooien de juiste balans in ademdruk en ademstroom voor een stabiele en gecontroleerde luide ‘Hey!’-klank.

Artikel geschreven door: Alberto ter Doest, UV Master Teacher – Instructor

 

 

Tip! schrijfin

 • Zangles
  Quick View
  Boek Nu
  Zanglessen

  Zangles

  VANAF €75

  Privé zangles met UVS in een notendop
  Doel: beter en makkelijker leren zingen in elke stijl
  Frequentie: eenmalig of periodiek –> jij bepaalt!
  Docenten: Alberto ter Doest, Elke Rouwmaat, Jasmin de Wilde, Daan Smits en Syd Horster
  Data: op afspraak
  Locatie: Amsterdam

UNIVERSAL VOICE.experiences

Join The Club!
logoUVI-transparent

Universal Voice.Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het aanbod van de nieuwste workshops, alles rondom studeren bij Universal Voice, het nemen van zangles bij een UV. Master Teacher, nieuwe artikelen rondom stemtrainingen, kortingen en de laatste nieuwtjes van het Universal Voice Institute.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief