UNIVERSAL VOICE.

Stemplooien bekijken met het High Speed Video systeem van Pentax

UNIVERSAL VOICE.

Stemplooien bekijken met het High Speed Video systeem van Pentax

je stemplooien in een vergrootglas

high speedpentax

Universal Voice Institute heeft onlangs een research project uitgevoerd met het High Speed Video systeem van Pentax. Op het Pevoc Symposium in Praag zag Alberto ter Doest een demonstratie van opnamen met het nieuwste High Speed Video systeem. Op deze opnamen kun je echt zien, per trilling, wat er gebeurt in de stemplooien. Hoe vibreren ze? En met welke kracht, snelheid of druk? En hoe loopt de slijmgolf over de stemplooien? Zelfs de geringste afwijking was te zien. Zo kijk je met een vergrootglas naar de stemplooien.

hoe gaat high speedfilmen in zijn werk?

Op dit moment werken onderzoekers en KNO-artsen met videostroboscopie. Hierbij worden beelden gemaakt met lichtflitsen, berekend ten opzichte van de trilling-frequenties van de stemplooien. Voorbeeld: De stemplooien trillen 200 keer per seconde. Dan worden er een aantal lichtflitsen per seconde gemaakt die steeds een deel van die trillingen laten zien. Dit wordt berekend ten opzichte van de gezongen frequentie, zodat we daardoor een vertraging van de werkelijkheid kunnen zien. Het lijkt dus of de stemplooien per seconde 2 keer open en dicht gaan terwijl dat in werkelijkheid 200 keer is. We zien als het ware een vertraging van de werkelijkheid.

Dit geeft een redelijk goed beeld van hoe de stemplooien vibreren, hoe ze sluiten, met welke massa en met welke kracht of druk. Hele kleine afwijkingen zijn echter niet altijd goed te zien omdat je een deel van de stemplooien bekijkt. Je kunt ze niet per trilling zien. Hele hoge en hele lage tonen zijn ook niet goed te zien.

gedetailleerdeopnamen

In dit nieuwe High Speed systeem is dat dus wél mogelijk. Je kijkt met 2000 tot 4000 beelden per seconde, waardoor je elke trilling kunt volgen en waarbij je perfect kunt zien hóe dit gebeurt. Je kunt van elke trilling zien, hoe de sluiting over de gehele lengte verloopt, waar ze eerst sluiten en hoe de beweging verloopt van voor naar achteren. Deze opnames van de stemplooien zijn waanzinnig gedetailleerd, uniek en het geeft ons informatie die we niet eerder konden krijgen.

Vocalisten filmenin Amsterdam

We hebben twee dagen met dr. Rico Rinkel in het VUmc in Amsterdam diverse vocalisten gefilmd met een starre scoop via de mond en met een flexibele scoop via de neus. De vocalisten hebben verschillende kwaliteiten gemaakt waaronder: aanzetten, fluisteren, falsetklank, fluitstem, belting, grunts, legit, curbing en nog veel meer.

Deze opnamen gaan we in de nieuwe cursussen verwerken en uiteraard komen deze unieke films in ons nieuwe boek.

 

Tip! boeknu

 • TIP
  Universal Voice Guide 2.0
  Quick View
  BOEK NU
  Boek

  Universal Voice Guide 2.0

  VANAF €70

  De Universal Voice Guide biedt iedereen die iets met zijn stem wil gaan doen de beste gids om zichzelf te ontwikkelen.
  Een betere stem is nu in ieders bereik, begrijpelijk en concreet.

  Bij Isla en Universal Voice zijn we ervan overtuigd dat zorgzaamheid de wereld en jouw stem mooier maken.

  Uitvoering: Paperback
  Taal: Nederlands
  Aantal pagina’s: 335

  Inclusief de volgende extra’s:

  • Meer dan 1300 Audio-oefeningen
  • ​Lax Vox Slang
  • Isla keelpastilles
  • Gratis verzending naar een adres in NL, BE

  controleer bij afreken nog extra goed of je de gratis verzending hebt geselecteerd, door technische fout wordt soms post-nl betaalde variant geselecteerd.

UNIVERSAL VOICE.experiences

Join The Club!
logoUVI-transparent

Universal Voice.Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het aanbod van de nieuwste workshops, alles rondom studeren bij Universal Voice, het nemen van zangles bij een UV. Master Teacher, nieuwe artikelen rondom stemtrainingen, kortingen en de laatste nieuwtjes van het Universal Voice Institute.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief