UNIVERSAL VOICE.

Stemklachten door terugkerend / brandend maagzuur

UNIVERSAL VOICE.

Stemklachten door terugkerend / brandend maagzuur

stemklachten door maagzuur

terugkerend/brandend maagzuur

Chronische heesheid, keelpijn, een branderig gevoel op de borst, het gevoel van een brok in de keel (globusgevoel), astma, hoesten of kuchen, verlies in het stembereik, langer moeten inzingen: het zijn nachtmerries voor zangers en sprekers. Toch zijn het realistische en vaak voorkomende gewaarwordingen, die onder andere door reflux (in de volksmond ook bekend als brandend maagzuur) veroorzaakt kunnen worden.

Volgens de website maagzuur.nl heeft minstens één van de vijf Nederlanders wekelijks last van brandend maagzuur. Vaak is dit mild en gaat het vanzelf weer over. Wanneer het echter frequent of misschien onopgemerkt (‘stil’) voorkomt, dan kan het grote gevolgen voor de kwaliteit van leven met zich meebrengen. Want laat ons eerlijk wezen: de kleinste verandering van de stem, een andere stem voortbrengen dan gebruikelijk, kan voor een zanger een groot probleem zijn. Met dit artikel wil ik, Jessica Frembgen  als logopedist en stemtherapeut, graag een bijdrage leveren aan een stukje bewustwording van reflux als mogelijke oorzaak van stemproblemen.

wat gebeurd erbij reflux?

In de overgangsgebieden tussen keel, slokdarm en maag zitten kringspieren. Deze kringspieren laten datgene wat naar beneden wil gemakkelijk door. Maar wanneer het eten of drinken de doorgang gepasseerd is, sluiten zij de weg af. Soms vindt deze afsluiting niet plaats, dat kun je merken want anders zou je niet kunnen boeren of braken. Het komt voor dat in ontspannen toestand deze kringspieren de doorgang niet geheel afsluiten en dat de lucht die met eten en drinken ongemerkt mee naar binnen is gekomen weer naar boven komt.

Vaak is dát het moment dat maagsappen mee naar boven gaan (reflux). Het voorkomen van reflux is op zich normaal, we spreken pas van een reflux-ziekte als de kringspieren té vaak en té lang ontspannen zijn, waardoor de slijmvliezen van slokdarm ofwel van de keel of het strottenhoofd door het maagzuur worden aangetast. Het slijmvlies van de maag is zo gebouwd dat het dat zuur goed kan verdragen, maar het slijmvlies van de slokdarm en zeker dat van de keel is er veel gevoeliger voor.

wat te doenbij reflux?

 1. Besteed aandacht aan je leef- en eetgewoonten en pas deze zonodig aan: probeer koffie, dranken met prik, alcohol, sinaasappelsap, zoutrijke voeding te vermijden en voor het gaan liggen of slapen geen grote maaltijden te nuttigen.
 2. Probeer te stoppen met roken.
 3. Wanneer er sprake is van overgewicht: probeer af te vallen.
 4. Bij nachtelijke reflux: hoofduiteinde van het bed ophogen.
 5. Een half uur na het eten gebruik van een suikervrije kauwgum kan eventuele maagzuurklachten voorkomen
 6. Na het eten 1 uur wandelen i.c.m. kauwgum kauwen

 

Als logopedist-stemspecialist ben ik werkzaam bij Logopédica: centrum voor stem, spraak, taal en dyslexie in Roermond. Ik werk veel met professionele stemgebruikers, waaronder zangers. Het komt zeer frequent voor dat stemklachten samengaan met reflux. Daarom vond ik het plezierig dat mij gevraagd werd een artikel te schrijven over terugkerend, brandend maagzuur.

Tip! schrijfin

 • Lax Vox workshopOut of stock
  Quick View
  Schrijf In
  Workshops

  Lax Vox workshop

  100,00

  volgt z.s.m
  10 – 16 uur (1 uur pauze)
  Door: Alberto ter Doest
  Locatie: Amsterdam

UNIVERSAL VOICE.experiences

Join The Club!
logoUVI-transparent

Universal Voice.Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het aanbod van de nieuwste workshops, alles rondom studeren bij Universal Voice, het nemen van zangles bij een UV. Master Teacher, nieuwe artikelen rondom stemtrainingen, kortingen en de laatste nieuwtjes van het Universal Voice Institute.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief