UNIVERSAL VOICE.

Onderzoek vocale vermoeidheid en overbelasting van de stem

UNIVERSAL VOICE.

Onderzoek vocale vermoeidheid en overbelasting van de stem

onderzoek naarStemvermoeidheid

vocalfatique

vokalevermoeidheid

Op Pevoc9 in Marseille was er een lezing over vocale vermoeidheid en overbelasting van de stem door Jackie Gartner-Schmidt. In een groot onderzoek wat Jackie gedaan heeft is de vraag gesteld hoe de stem zich herstelt na een grote belastbaarheid.

Voor die belastbaarheid werden mensen gevaagd om een langere tijd met een bepaalde hoeveelheid decibellen te foneren, te zingen. Daarvoor en daarna werden ze getest op een aantal onderdelen als Sound Pressure Level, Helderheid, Jitter en Shimmer. Sound Pressure Level is eigenlijk de luidheid van de stem die wordt gemeten. Helderheid of er interharmonische ruis optreedt Jitter is of de toonhoogte varieert dus hoe stabiel de toon blijft. Shimmer is de variatie in luidheid of een toon een stabiele luidheid heeft.

 

3 onderzoeksgroepen

Het onderzoek ging over of de herstelperiode verkort en significant verbetert wanneer men na (over)belasting semi-occluded, (half open) oefeningen doet of zingt. Met andere woorden: na langdurig zingen of zingen met een grote belastbaarheid, stevig en luid, zal de stem in de meeste gevallen enigszins zijn helderheid, stabiliteit en flexibiliteit verliezen. Dit heeft te maken met de warmte die de stemplooien produceren en die de Musosal Wave zullen doen verminderen. De gel laag, laminia propria in de stemplooi verdroogt een klein beetje. In haar presentatie toonde Jacke aan, dat het zingen van semi occluded oefeningen, de hersteltijd verkort en de stemplooien zich ook beter herstellen. De onderzoeksgroep was ingedeeld in 3 groepen.

 • Een groep die na grote belasting niets deden dus stem rust hadden.
 • Een groep die na zware belasting half open oefeningen deden
 • Een groep die na zware belasting doorgingen met het stevig belasten van de stem.

deresultaten

Bij de laatste en de eerste groep was een dag na het belasten weinig verbetering in de stem ten opzichte van kort na de belasting. Opmerkelijk hierbij dus dat zowel het rusten als het doorgaan met belasten zo weinig verschil opleverde.

Maar het doen van oefeningen die half open werden uitgevoerd brachten een grote verbetering voor de stemplooien. Alle proefpersonen hadden de volgende dag na de belasting een significante verbetering ten opzichte van het moment na de belasting.

“Conclusie: Het loont zeker om een soort cooling down te doen na een concert of optreden.”

doe een coolingdown na het zingen!

Hoe doe je dat en wat zijn semi occluded oefeningen? Onder andere: Lip-trills, tong-trills, raspberry’s, neuriën en trompetteren. Hierbij gaat het geluid dus niet rechtstreeks door de mond maar is er een verkleinde opening. Het principe hierachter is dat de impedantie boven en tussen de stembanden veranderd. De Supra Glottische Druk verhoogt waardoor de stemplooien vibreren met een lagere druk aan de onderkant. De stemplooien vibreren dus onder de lichtste adem druk en kunnen zich daardoor goed herstellen. Zangers/Sprekers doen er dus goed aan om na een concert of repetitie of voorstelling half open oefeningen te doen. Trompetter toonladders of melodieën waardoor de stem zich sneller herstelt om zo gezond en helder te blijven zingen of spreken.

Tip! schrijfin

 • Lax Vox workshopOut of stock
  Quick View
  Schrijf In
  Workshops

  Lax Vox workshop

  100,00

  volgt z.s.m
  10 – 16 uur (1 uur pauze)
  Door: Alberto ter Doest
  Locatie: Amsterdam

UNIVERSAL VOICE.experiences

Join The Club!
logoUVI-transparent

Universal Voice.Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het aanbod van de nieuwste workshops, alles rondom studeren bij Universal Voice, het nemen van zangles bij een UV. Master Teacher, nieuwe artikelen rondom stemtrainingen, kortingen en de laatste nieuwtjes van het Universal Voice Institute.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief