UNIVERSAL VOICE.

Geraakt worden door iemands stem… De magie van het zingen

UNIVERSAL VOICE.

Geraakt worden door iemands stem… De magie van het zingen

geraakt worden dooriemands stem..

de magievan het zingen

Wat is dat nou, geraakt worden door iemands stem en wat doet die persoon dan eigenlijk? Alberto ter Doest herkent dit fenomeen goed wanneer een vriendin van hem, Joke de Kruif, gaat zingen. Dan wordt het altijd opmerkelijk stil en zie je dat men geraakt wordt door haar stem. Wat gebeurt er dan met die stem?

research

Na jaren van research is hem de magie van zingen een stuk duidelijker geworden. We kunnen nu verklaren wat er gebeurt, wat je moet leren en hoe je dat kunt leren. En ja, ook u, lezer van dit artikel, kunt dit leren.

Wij worden geraakt bij diverse TV programma’s. Meestal wanneer je ziet hoe mensen oprecht verrast of ontroerd worden en vechten tegen hun tranen vanwege geluk of verdriet. Meestal gaat dat ook gepaard met trillingen in de stem; men klinkt instabiel of onvast. Wat opvalt is dat het geluid dat wordt gemaakt, dicht bij de eigen spreekstem moet liggen en er moet ook iets van huilen in zitten. De klank die we dan horen is de klank die wij bij Universal Voice Institute en Estill Voice Training “CRY” noemen.

wat gebeurd er dan anatomisch?

Wanneer we een “CRY” klank willen, moeten onze stemplooien vibreren op een vrije manier. Dat kan alleen indien de ademdruk onder en boven de stemplooien in balans is. Hierdoor kan de adem gemakkelijk door de stemplooien stromen en kunnen de stemplooien vrij trillen, bijvoorbeeld op een stemvork A, 440 keer per seconde. Boven de stemplooien liggen de valse stemplooien.

Indien de ademdruk laag is dan liggen de valse stemplooien mooi aan de zijkant en drukken niet op de ware stemplooien, waar het geluid wordt gemaakt. Wanneer het schildkraakbeen (de adamsappel) kantelt worden de stemplooien uitgerekt. Men noemt
dit ook kopstem/dunne stemplooien/mode 2/het lichte register. Vanuit deze klank treedt er ook vaak een licht vibrato op. Dat zijn ongeveer 6 schommelingen per seconde, 6 pufjes van ademstroom, die ons weer aan het huilen doen denken. Wanneer we met deze kanteling van de adamsappel zacht zingen dan is de toon vrij, met wijde valse stemplooien. Op die klank ontstaat een rustig vibrato. Dit is de klank die ons snel raakt. Dit geluid heeft iets magisch en oprechts.

Tip! schrijfin

 • UV System THE BASICS
  Quick View
  Schrijf In
  Workshops

  UV System THE BASICS

  295,00

  22 en 23 maart 2021
  10 – 18 uur (1 uur pauze)
  Door: Alberto ter Doest en Daan Smits
  Locatie: Amsterdam

UNIVERSAL VOICE.experiences

Join The Club!
logoUVI-transparent

Universal Voice.Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het aanbod van de nieuwste workshops, alles rondom studeren bij Universal Voice, het nemen van zangles bij een UV. Master Teacher, nieuwe artikelen rondom stemtrainingen, kortingen en de laatste nieuwtjes van het Universal Voice Institute.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief