UNIVERSAL VOICE.

Een beter beeld krijgen van de methode Lichtenberg

UNIVERSAL VOICE.

Een beter beeld krijgen van de methode Lichtenberg

methode lichtenbergAlberto op expeditie

expeditie Lichtenberg

Om een beter beeld te krijgen van de methode Lichtenberg heeft Alberto ter Doest besloten een paar weekenden aan den lijve te ondervinden wat Lichtenberg is bij het instituut Lichtenberg zelf en bij de bron: “Frau Gisela Rohmert”. Frau Rohmert vertelde ons dat wat ze deed een expeditie was. “Je gaat op reis en je gaat het een en ander ontdekken. Je weet niet van te voren waar je terecht komt.” Als expeditieleidster weet Frau Rohmert toch redelijk goed en precies waar ze naar toe wil.

Lichtenberg komt voort uit de Funktionale Stimmbildung van Cornelius Reid. Zowel Frau Rohmert als de heer Rabine zijn van daaruit elk een iets andere weg ingeslagen. Dertig jaar geleden is Frau Rohmert met haar man Walter Rohmert begonnen met onderzoek naar de invloed van diverse lichaamgeoriënteerde  technieken op het instrument, zowel vocaal als instrumentaal. Dit vond plaats in het Arbeitswissenschaft-gedeelte van de TU Darmstatt. Met diverse fysieke en akoestische meetmethoden werd het gevolg van fysieke oefeningen op de stem of een instrument gemeten.

Talrijke lichaamstechnieken werden gemeten op hun werking en op de invloed op de stem. Men vond dat een gezond functioneren van de larynx voorwaarde is voor vrijheid en ‘lichtheid’ in zingen, een grotere stemomvang en een grotere ouderdoms onafhankelijkheid. Een beter begrip over de samenwerking van ons sensorisch zenuwsysteem met betrekking tot klank bracht de nieuwe aanzet tot een stem- en instrument-pedagogiek.

Gerelateerde links

Tip! schrijfin

 • UV System THE BASICS
  Quick View
  Schrijf In
  Workshops

  UV System THE BASICS

  295,00

  22 en 23 maart 2021
  10 – 18 uur (1 uur pauze)
  Door: Alberto ter Doest en Daan Smits
  Locatie: Amsterdam

UNIVERSAL VOICE.experiences

Join The Club!
logoUVI-transparent

Universal Voice.Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het aanbod van de nieuwste workshops, alles rondom studeren bij Universal Voice, het nemen van zangles bij een UV. Master Teacher, nieuwe artikelen rondom stemtrainingen, kortingen en de laatste nieuwtjes van het Universal Voice Institute.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief