UNIVERSAL VOICE.

De biceps en triceps van het zingen

UNIVERSAL VOICE.

De biceps en triceps van het zingen

Diverse manieren vanSpreken en zingen

de biceps en tricepsvan het zingen

In het dagelijkse leven horen we verschillende manieren van spreken en zingen om ons heen. We zijn in staat om op verschillende manieren iets te zeggen. Je kunt zeggen: “elke dag sta ik gezond en uitgeslapen op”. Je kunt fluisteren: “hee schatje je bent de liefste van de wereld”. Je kunt de buurvrouw roepen met hoge zangerige stem: “Joehoe buurvrouw, koffie?”. Maar je kunt ook als een marktkoopman je handelswaar aanprijzen, hard en luid: “appels, andijvie en aardappelen te koop”.

Mondiaal herkennen en onderscheiden mensen deze klanken en benoemt men deze met dezelfde begrippen. Wanneer we deze vier verschillen naar zingen willen vertalen en dezelfde zinnen op toonhoogte willen maken, dan zullen we merken dat op toonhoogte spreken goed te doen is, evenals roepen. Wanneer je op toonhoogte echter probeert te fluisteren of op een deftige, vrouwelijke manier probeert te zingen merk je dat de stem liever hoger gaat om dat adequaat te kunnen realiseren. Hiervoor moeten we begrijpen wat er nodig is om deze verschillende kwaliteiten en toonhoogten te kunnen maken. Het mechanische gedeelte van de stem doet namelijk iets anders bij spreken en roepen als bij klassiek of falset zingen. Simpel gezegd zingen we op twee manieren, in twee modi.

Twee manierenvan zingen

Een voor de laagte waarin de stemplooien dik zijn: de spreekmodus of mode 1 genoemd. Belangrijk om te weten is dat in deze mode de spier die de kern vormt van de stemplooi (m.thyroarytenoideus oftewel de TA spier, bij deze kwaliteit dominant is. Om dit te proberen te verhelderen gebruiken we de armspieren (biceps, tricpeps) als vergelijking. Als de biceps zich spant wordt hij kort en dik en maakt dat de hand naar de schouder komt. Als de triceps zich spant dan ontspant de biceps zodat die langer en dunner kan worden en de arm zich strekt. In de mode 1 is dus de stempsier, de TA spier (de biceps) het meest belangrijk.

De andere manier die gemakkelijk is voor de hogere tonen, ook wel de dunne (gerekte) stemplooien, wordt of mode 2 genoemd. Dan is de (m. cricothyroideus) oftewel de CT spier dominant. In dit geval is de “triceps” het meest belangrijk.

Vroeger werden deze twee modi borst- en kopstem genoemd, later modaal en falset register. Tegenwoordig spreken we dus van Mode 1 en 2. Te onthouden door mode 1 is laag, een lager cijfer dan mode 2, is hoog een hoger cijfer.

Tip! schrijfin

UNIVERSAL VOICE.experiences

Join The Club!
logoUVI-transparent

Universal Voice.Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het aanbod van de nieuwste workshops, alles rondom studeren bij Universal Voice, het nemen van zangles bij een UV. Master Teacher, nieuwe artikelen rondom stemtrainingen, kortingen en de laatste nieuwtjes van het Universal Voice Institute.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief