UNIVERSAL VOICE.

Curbing (CVT) & Speech-Cry (EVT) tijdens het zingen

UNIVERSAL VOICE.

Curbing (CVT) & Speech-Cry (EVT) tijdens het zingen

Een kwaliteit indiverse zangtechnieken

CVT& EVT

Populair onder popzangers is de Curbing kwaliteit uit Complete Vocal Technique (CVT). Hoogste tijd om daar eens wat aandacht aan te besteden.

De kwaliteit Curbing vind je in meerdere zangtechnieken terug. Bij speechlevel singing leer je om een beetje kreun in de lip-tril oefeningen te doen. Dus een beetje klagen, licht constricten op een lip-tril kan je helpen deze kwaliteit te vinden. Daarna leer je het toe te passen op klinkers. Brett Manning gebruikt ook een beetje dezelfde klank door een klagende puppy te zoeken binnen een cry klank. Brett Manning noemt dit ook wel compression without constraining. Wat is het equivalent in Estill Voice Training (EVT) en hoe bereiken we dit?

GEluidssterkte

Zoals je uit de titel kunt opmaken is Curbing vergelijkbaar met Speech-Cry. Waarom Speech-Cry? De kwaliteit in geluidssterkte op een schaal van 1 t/m 10 is ongeveer 4 tot 7. Dus mezzo piano tot forte. Deze luidsterkte zit qua stembandmassa tussen dik en dun in. Het karakter is mild, ingetogen en niet zo direct als in speech. Het kreunende heeft iets van constrictie en het zeurende dus cry. Je hebt twee belangrijke componenten: een iets dunnere stemplooi, met een hoge ademdruk. Die hoge ademdruk leidt tot een steviger sluiting, beter genoemd compressie. Daarvoor gebruik je de glottale aanzetten met een kreun. Er zit geen directe klank in zoals in speech, maar wel meer luidheid dan in cry. Daarbij wordt het in de hoogte nog luider en zou je van een Belt-Cry kunnen spreken.

wat ishold

Belangrijk in Complete Vocal Technique (CVT) is de Hold. Bij de Hold breng je de ademdruk onder de stemplooien omhoog met een beetje constrictie. Je kan ook spreken van meer compressie. Je houdt de stemplooien stevig tegen elkaar. Dat kun je ook voelen in je ademspieren. De buikwand wordt steviger en om niet te veel te drukken moeten we de flanken dan meer wijd houden (body ankering). Buikspieren gaan dus langzaam naar binnen tijdens Speech-Cry. In het begin met weinig moeite tot het REL punt (Resting Expiration Level, ook wel rustend uitademings niveau). Onder het REL punt doe je meer moeite voor het intrekken van je lage buikspieren. CVT noemt dit veel ademsteun.

De massa is dik-dun en om dat te bereiken is het van belang om niet te luid te willen zijn. Je begint met een zachte glottale klagende aanzet in mezzopiano. Door het iets gedrukte klagende geluid breng je de massa stevig bij elkaar, compressie. Deze positie moet je ook vasthouden en daarbij de rondheid en mildheid bewaken. Wat zeer belangrijk is, is de klank die je moet kiezen. Alle klinkers gaan naar de o van koor de eu van zeur en de ih van dit. Dit maakt de klankweg ietsje langer, het strottenhoofd zakt een beetje, de constrictie vermindert licht en de vernauwing in de mondruimte brengt de boven-ademdruk omhoog. De supra glottale druk neemt dus toe ten opzichte van de hogere subglottale druk.

De verklaring voor Curbing zit in het non lineaire model, power source filter. Het filter heeft effect op de source. De stemplooimassa wordt beïnvloed door de ademdruk boven- en onder de stemplooien op elkaar af te stemmen. Dit doe je door gebruik te maken van rondere klinkers die de mondstand naar een meer gesloten ruimte brengen en daarmee de supra glottale druk verhogen. Dit geeft de mogelijkheid een balans te vinden tussen dikke en dunne stemplooimassa. We zijn nog steeds in mode 1, speech, TA dominant (Musculus Vocalis/ Thyro Arytenoid Spier). Deze kwaliteit vind je ook wel in andere systemen en methodieken terug maar niet zo concreet als bij CVT.

De balans die CVT gevonden heeft tussen de klagende speech klank in combinatie met de klinkers maakt dat het snel, concreet en goed is toe te passen. Een verdienste voor CVT is dat de kwaliteit ook echt een naam heeft gekregen die zeer bruikbaar is.

Stemoefening Speech Cry

Tip! schrijfin

 • UV System THE BASICS
  Quick View
  Schrijf In
  Workshops

  UV System THE BASICS

  295,00

  22 en 23 maart 2021
  10 – 18 uur (1 uur pauze)
  Door: Alberto ter Doest en Daan Smits
  Locatie: Amsterdam

UNIVERSAL VOICE.experiences

Join The Club!
logoUVI-transparent

Universal Voice.Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het aanbod van de nieuwste workshops, alles rondom studeren bij Universal Voice, het nemen van zangles bij een UV. Master Teacher, nieuwe artikelen rondom stemtrainingen, kortingen en de laatste nieuwtjes van het Universal Voice Institute.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief