UNIVERSAL VOICE.

Bubbel oefening voor een betere zangers-instelling

UNIVERSAL VOICE.

Bubbel oefening voor een betere zangers-instelling

Heldere, vrije, donkere klankmet vibrato over een grote omvang

Ontdek hou jij met bubbel oefeningen je zang instelling kan verbeteren. Het meest zangerige karakter uit het Universal Voice System noemen we classical. Dit hoor je in de klassieke muziek, als liedkunst, oratoria, opera, koormuziek en ook musicals. Het klinkt donker met vibrato. In een minder donkere variant noemen we dit Legit en dat hoor je in lyrische popmuziek als ballads, musicals en jazz songs.

Het zangerige karakter betekent dat er een heldere, vrije, donkere klank met vibrato is over een grote omvang. Deze zangerigheid bereik je door je stemplooien uit te rekken en dunner te maken. Je stemspier (de TA-spier) wordt uitgerekt door de zangspier, (de CT- spier). Je zingt in modus 2, ook kopstem genoemd of in een mengvorm met modus 2. In de UV. Guide 2.0 wordt dit uitgebreider uitgelegd, gedemonstreerd en met illustraties getoond.

bubbeloefeningmet overgang naar een klinker

Een oefening die we gaan doen is een bubbel oefening met overgang naar een klinker. We nemen gesloten klinkers OE en U.

 • Je houding is klassiek: je borstbeen licht geheven, je nek langer zodat je iets onder je wenkbrauwen kunt doorkijken. Je ademstroom is midden tot hoog en je ademdruk laag, je stemplooien vibreren goed gesloten in een uitgerekte positie en je klankruimte is groter. Je moet er dus het een en ander voor doen.
 • Zingen met de bubbelbuis zorgt ervoor dat dit bijna allemaal tegelijk gebeurd wanneer we dalende oefeningen doen. Houd de bubbelbuis 1 cm tussen je lippen en ongeveer 3 cm in het water, zing zo op de klinker OE blazend door de bubbelbuis.
 • We starten met een sext oefening, doen een aantal herhalingen alleen op de bubbelbuis en maken daarna een overgang na de vierde toon naar de klinker OE. Luister of de OE helder, vrij, donker klinkt met vibrato
 • Herhaal deze oefening op de klinker U.
 • Ditzelfde doen we op een deel van een lied, Caro mio Ben.
 • Een variatie om te gaan zingen is een secunde oefening gebruik ook nu weer de kraak en de open klinkers A, È en Ó.

herhaaldagelijks

Doe deze bubbel oefeningen een aantal keren per dag en je zult merken dat je stem steeds makkelijker hoger, helderder, vrijer met vibrato zal klinken.

Tip! schrijfin

 • Lax Vox workshopOut of stock
  Quick View
  Schrijf In
  Workshops

  Lax Vox workshop

  100,00

  volgt z.s.m
  10 – 16 uur (1 uur pauze)
  Door: Alberto ter Doest
  Locatie: Amsterdam

UNIVERSAL VOICE.experiences

Join The Club!
logoUVI-transparent

Universal Voice.Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het aanbod van de nieuwste workshops, alles rondom studeren bij Universal Voice, het nemen van zangles bij een UV. Master Teacher, nieuwe artikelen rondom stemtrainingen, kortingen en de laatste nieuwtjes van het Universal Voice Institute.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief