Oefening voor een beter Speech karakter

Artikel geschreven door: Alberto ter Doest, International Master Teacher

Het speech karakter uit het Universal Voice System hoor je in de rap, cabaret liedjes, singer-song writers en pop materiaal maar ook recitatieven in musical en klassiek repertoire.

Benodigde klankkenmerken

Om je speech karakter sterker te maken moet je weten welke klankkenmerken je daarvoor nodig hebt. Dat zijn laag in je omvang, luidheid 4 a 5, op een schaal van 1 tot en met 10, helder en een strakke klank, geen vibrato.

Kraak oefening met overgang naar klinker

Een oefening die we daarvoor doen is een kraak oefening met overgang naar een klinker. We nemen open klinkers als A, È en Ò.

  • Je houding is neutraal, je ademstroom is laag en je ademdruk ietsje hoger, je stemplooien staan in hun neutrale rustpositie en je klankruimte is ook neutraal. Je hoeft er dus niet veel voor te doen.
  • Zeg de klinker A met kraakstem, ga over naar spreekstem en dan weer terug naar kraakstem. Spreek eerst de kraak en de gesproken klinker apart en daarna gebonden. Voel hoe weinig ademstroom je nodig hebt in kraak.
  • Ook voor een heldere gesproken A heb je weinig ademstroom nodig. Herhaal deze oefening op de klinkers Ò en È.
  • Een variatie om te gaan zingen is een secunde oefening gebruik ook nu weer de kraak en de open klinkers A, È en Ó.

Herhaal deze oefeningen een aantal keer per dag

Doe deze oefeningen een aantal keren overdag en je zult merken dat je stem steeds makkelijker laag, helder en midden luid zal klinken met minder moeite.

Ontdek meer