Stemoefening Lax Vox

Hoe gebruik je de Lax Vox methode?

Neem een flexibele slang van ongeveer 32 cm lang met een doorsnede van 10 mm. Deze slang doe je in een flesje met water, ongeveer tot de helft gevuld. Vervolgens laat je het slangetje ongeveer 2 tot 3 cm onder de waterlijn zakken. Neem de andere kant tussen je lippen en zeg zachtjes en laag de klinker OE. Zorg dat de bubbels in het water rustig ontsnappen. Experimenteer met harder en zachter blazen zodat je meer bubbels krijgt en minder.

TIP! Boek hier de Workshop Lax Vox

Kies uiteindelijk voor minder bubbels, dat geeft meer ontspanning en een rustigere massage. Je ademstroom blijft laag en je verbruikt weinig adem. Ondersteun dit door de flanken wijd te houden en de buikspieren langzaam naar binnen te laten gaan en pas na het Resting Expiratory Level (Rustend Uitademings Niveau) je buikspieren actiever verder in te trekken. Aan het eind van de oefening laat je de buikspieren los in een “ZAOAS” (Zanger Alsjeblieft Ontspan Abdominale Spieren). Zorg er ook voor dat alle lucht die je uitblaast door de slang gaat en niet erlangs. Adem in via de neus.

Omhoog en omlaag…

Wanneer je dit een paar minuten hebt gedaan ga je vervolgens glijtonen maken omhoog en omlaag. Ook in een rustig tempo. Dit voer je geleidelijk meer op naar steeds hoger en lager. Let hierbij op dat de ademdruk voor hogere tonen minder groter is, dan mag het slangetje ietsje verder omhoog naar ongeveer 1 cm in het water. Bij de echte lage tonen zakt het slangetje er iets verder in, dus tegen de 3 tot 4 cm aan. Wanneer je zo een paar minuten een aantal sirenes hebt gedaan, merk je al snel dat het foneren steeds makkelijker klinkt. De volgende stap die we dan nemen is het doen van zangoefeningen.

Begin de stemoefening simpel

Hou de oefeningen eerst simpel door bijvoorbeeld op een OE een kwint omhoog en omlaag te zingen. Daarna bijvoorbeeld een octaaf of drieklanken. Steeds vanuit de OE klank. Wanneer je dit ongeveer een kwartiertje hebt gedaan kan je dezelfde oefeningen op 1 adem 2 keer doen. De eerste keer met de slang in de mond, de tweede keer met de slang eruit.

Let wel op dat de klank even helder mooi zacht en soepel blijft. Je probeert de onder en boven ademdruk in balans te houden. Wanneer je luider zou worden dan vergroot je de onderdruk. Doe dit dus niet. Wanneer dit lekker loopt probeer dan regels van het materiaal dat je wilt uitvoeren. Eerst de regels die je wilt zingen, Lax Voxen en dan op een OE klank en de balans goed houden in ademdruk. Flanken wijd, buikspieren naar binnen laten gaan en na REL punt pas actiever intrekken.

Wanneer je vanuit de Lax Vox en de klinker OE goed en gemakkelijk begint te zingen voeg dan langzaam iets meer kern toe, door naar de UU te gaan, daarna de IE en vervolgens iets meer twang toe voegen. Je probeert luider te worden maar de balans te bewaren in onderen bovendruk en de boventonen meer te versterken. Dus je vergroot je draagkracht. Stabiliseer deze situatie zodat je in mezzoforte alles goed en makkelijk kunt zingen.

Vanaf nu kun je de grenzen meer opzoeken of de kwaliteit aanpassen die je nodig hebt voor de stijl waarin je zingt.

Gerelateerde links