UNIVERSAL VOICE.

De 8 klankkenmerken van Universal Voice System

UNIVERSAL VOICE.

De 8 klankkenmerken van Universal Voice System

Over draaiende stoelenen zingen met je oren

TVOH

Ali B, Anouk, Marco en Sanne zitten in hun stoel. De kandidaat bestijgt het podium en begint te zingen. Het enige dat de coaches meekrijgen is de klank van de stem van de kandidaat. Hierop berust hun keuze om wel of niet voor deze kandidaat te kiezen. Marco drukt op zijn knop en het publiek slaakt een zucht van verlichting. Maar als ook Sanne, Anouk én Ali B hun stoel laten draaien is het feest compleet, het publiek gaat uit z’n dak en de kandidaat is door het dolle.

wat maakt nou datalle coaches zijn omgedraaid?

Ze gebruikten hun oren. Ze luisterden en hoorden in de klank van de stem van de kandidaat iets wat hen beviel. Als je thuis op de bank zit en naar TVOH kijkt, luister je ook mee. En je hebt een mening over de kandidaten: de een kan volgens jou “echt wel heel goed zingen”, de ander kan “echt niet zo goed zingen”…

wat maakt nou dat je vindtdat iemand wel of niet kan zingen?

Je gebruikt je oren. Je luistert en hoort in de klank van de stem van de kandidaat iets wat je wel of niet bevalt.

Alles wat we kunnen horenheeft een klank

Door een klank te omschrijven ben je in staat te vertellen waarom dat wat je hoort je wel of niet bevalt. Dit is precies wat de coaches van TVOH doen als ze in hun stoel zitten en de kandidaat begint te zingen. Ze analyseren wat ze horen en bepalen of dat naar hun mening mooi of niet mooi is. Aan de hand daarvan draait hun stoel wel of niet.

‘Als je zelf zingt is het soms lastig te bepalen wat je wilt veranderen of verbeteren.’

Als je weet hoe je je klank kunt omschrijven, maakt dat het verbeteren van je eigen stem alweer een heel stuk makkelijker.

De 8 klankkenmerkenvolgens Universal Voice. System

Volgens het Universal Voice. System zijn er slechts 8 klankkenmerken waarmee ieder stemgeluid omschreven kan worden. Een stem kan omschreven worden aan de hand van de volgende klankkenmerken:

  1. regelmatigheid (onregelmatig – regelmatig)
  2. toonhoogte (laag – hoog)
  3. luidheid (luid – zacht)
  4. helderheid (helder – geaspireerd)
  5. vrijheid (gedrukt – vrij)
  6. vibrato (strak – vibrato)
  7. timbre (donker / warm – licht / scherp)
  8. nasaliteit (oraal – nasaal)

 

Elk van deze klankkenmerken kan vrij gemakkelijk gecontroleerd worden: je kunt bijvoorbeeld allemaal luider of zachter en hoger of lager zingen. Ook kan iedereen (let wel: iedereen met een gezonde stem) leren om alle andere klankkenmerken te beheersen.

In eerste instantieHoor je vooral de extremen

Je kunt snel analyseren of iemand bijvoorbeeld scherp klinkt (denk aan bijvoorbeeld Anastasia, Amy Winehouse) of heel hoog klinkt (Prince, Kate Bush). Probeer je eigen favoriete artiest eens te analyseren aan de hand van deze klankkenmerken. Misschien valt je nu al een (of meerdere) kenmerk(en) meteen op.

hoe meer je luisterthoe meer klanknuances je kunt analyseren

Ben je erachter hoe ieder klankkenmerk klinkt en gemaakt wordt, dan kunnen de klankkenmerken gecombineerd worden en dit resulteert in een bepaald stemgeluid (ofwel: stemkarakter)

Neem jezelf eens op en analyseer wat je hoort. Welk klankkenmerk valt je op? Wat bevalt je, wat zou je willen veranderen of verbeteren?

Een goede stemcoach kan je helpen bij het leren luisteren naar je eigen stem.’

Zo zorg je ervoor dat je niet klakkeloos overneemt wat je coach zegt zonder dat je zelf snapt wat je nou in hemelsnaam eigenlijk moet doen of voelen waarom ook alweer. Je wordt je bewust van je eigen stemgeluid, vormt zelf een mening over je eigen stem en vooral ook: je bepaalt zelf hoe jij wilt klinken. Leren zingen met je oren dus!

Artikel geschreven door: Elke Rouwmaat, UV Master Teacher

Tip! schrijfin

direct beterleren zingen!

UNIVERSAL VOICE.experiences

Join The Club!
logoUVI-transparent

Universal Voice.Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het aanbod van de nieuwste workshops, alles rondom studeren bij Universal Voice, het nemen van zangles bij een UV. Master Teacher, nieuwe artikelen rondom stemtrainingen, kortingen en de laatste nieuwtjes van het Universal Voice Institute.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief