Stemplooien bekijken met het High Speed Video systeem van Pentax

Je stemplooien in een vergrootglas

Universal Voice Institute heeft onlangs een research project uitgevoerd met het High Speed Video systeem van Pentax. Op het Pevoc Symposium in Praag zagen Marja Reinders en Alberto ter Doest een demonstratie van opnamen met het nieuwste High Speed Video systeem. Op deze opnamen kun je echt zien, per trilling, wat er gebeurt in de stemplooien. Hoe vibreren ze? En met welke kracht, snelheid of druk? En hoe loopt de slijmgolf over de stemplooien? Zelfs de geringste afwijking was te zien. Zo kijk je met een vergrootglas naar de stemplooien.

Hoe gaat High Speed filmen in zijn werk?

Op dit moment werken onderzoekers en KNO-artsen met videostroboscopie. Hierbij worden beelden gemaakt met lichtflitsen, berekend ten opzichte van de trilling-frequenties van de stemplooien. Voorbeeld: De stemplooien trillen 200 keer per seconde. Dan worden er een aantal lichtflitsen per seconde gemaakt die steeds een deel van die trillingen laten zien. Dit wordt berekend ten opzichte van de gezongen frequentie, zodat we daardoor een vertraging van de werkelijkheid kunnen zien. Het lijkt dus of de stemplooien per seconde 2 keer open en dicht gaan terwijl dat in werkelijkheid 200 keer is. We zien als het ware een vertraging van de werkelijkheid.

Dit geeft een redelijk goed beeld van hoe de stemplooien vibreren, hoe ze sluiten, met welke massa en met welke kracht of druk. Hele kleine afwijkingen zijn echter niet altijd goed te zien omdat je een deel van de stemplooien bekijkt. Je kunt ze niet per trilling zien. Hele hoge en hele lage tonen zijn ook niet goed te zien.

Gedetailleerde opnamen

In dit nieuwe High Speed systeem is dat dus wél mogelijk. Je kijkt met 2000 tot 4000 beelden per seconde, waardoor je elke trilling kunt volgen en waarbij je perfect kunt zien hóe dit gebeurt. Je kunt van elke trilling zien, hoe de sluiting over de gehele lengte verloopt, waar ze eerst sluiten en hoe de beweging verloopt van voor naar achteren. Deze opnames van de stemplooien zijn waanzinnig gedetailleerd, uniek en het geeft ons informatie die we niet eerder konden krijgen.

Vocalisten filmen in Amsterdam

We hebben twee dagen met dr. Rico Rinkel in het VUmc in Amsterdam diverse vocalisten gefilmd met een starre scoop via de mond en met een flexibele scoop via de neus. De vocalisten hebben verschillende kwaliteiten gemaakt waaronder: aanzetten, fluisteren, falsetklank, fluitstem, belting, grunts, legit, curbing en nog veel meer.

Deze opnamen gaan we in de nieuwe cursussen verwerken en uiteraard komen deze unieke films in ons nieuwe boek.

Download hier het hele artikel

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}