Methode Lichtenberg

Expeditie Lichtenberg door stemcoach / zangpedagoog Alberto ter Doest

Om een beter beeld te krijgen van de methode Lichtenberg heeft Alberto ter Doest besloten een paar weekenden aan den lijve te ondervinden wat Lichtenberg is bij het instituut Lichtenberg zelf en bij de bron: “Frau Gisela Rohmert”. Frau Rohmert vertelde ons dat wat ze deed een expeditie was. “Je gaat op reis en je gaat het een en ander ontdekken. Je weet niet van te voren waar je terecht komt.” Als expeditieleidster weet Frau Rohmert toch redelijk goed en precies waar ze naar toe wil.

Lichtenberg komt voort uit de Funktionale Stimmbildung van Cornelius Reid. Zowel Frau Rohmert als de heer Rabine zijn van daaruit elk een iets andere weg ingeslagen. Dertig jaar geleden is Frau Rohmert met haar man Walter Rohmert begonnen met onderzoek naar de invloed van diverse lichaamgeoriënteerde  technieken op het instrument, zowel vocaal als instrumentaal. Dit vond plaats in het Arbeitswissenschaft-gedeelte van de TU Darmstatt. Met diverse fysieke en akoestische meetmethoden werd het gevolg van fysieke oefeningen op de stem of een instrument gemeten.

Talrijke lichaamstechnieken werden gemeten op hun werking en op de invloed op de stem. Men vond dat een gezond functioneren van de larynx voorwaarde is voor vrijheid en ‘lichtheid’ in zingen, een grotere stemomvang en een grotere ouderdoms onafhankelijkheid. Een beter begrip over de samenwerking van ons sensorisch zenuwsysteem met betrekking tot klank bracht de nieuwe aanzet tot een stem- en instrument-pedagogiek.

Download hier het hele artikel

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}