De 4 stemkarakters van Universal Voice System

In het Universal Voice System werken we met 4 stemkarakters:

  • Speech
  • Whisper
  • Belting
  • Classical/Legit

Alle stijlen en alle manieren van stemgebruik over de hele wereld zijn zo terug te brengen tot één van deze vier stemkarakters of een combinatie ervan.

Speech – sprekend zingen

Speech staat voor het sprekende zingen, waar je tekst duidelijk wilt laten horen, de klank moet neutraal zijn zoals je zelf klinkt. Het klinkt mezzo forte, helder, laag en niet warm of scherp. Speech wordt veel gebruikt in de Kleinkunst, Rap, Pop, Cabaret en zelfs in de recitatieven van Opera en Oratorium.

Whisper – fluisterend zingen

Whisper staat voor het zachte fluisterende zingen, waar je intimiteit wilt laten horen. De klank is dus heel zacht, met heel veel lucht en met warmte in de klankkleur. Whisper hoor je in de Pop, Soul, R & B en Jazz. Kinderen zingen ook vaak in Whisper.

Belting – roepend zingen

Belting staat voor luid roepend zingen waar de emotie vraagt om een sterke luidheid. Je klank mag scherp, metalig zijn zodat het goed hoorbaar is. Als basis stemkarakter zing je Belting hoog in je borststem, modus 1 genaamd. Je hoort het karakter terug in Pop, Soul, Rock, Musical en Kleinkunst onder andere.

Classical / Legit – mooi zingen

Classical / Legit is het karakter waarbij we met een “mooie” klank willen zingen. De basis klank is minder luid, mezzo forte, helder, vrij, warm en heeft vibrato. Je kan in je hele omvang in Classical / Legit zingen.  Legit staat voor Legitimate “correct” zingen. Je hoort het goed bij Julie Andrews of Joke de Kruijf. De klank is vriendelijk, warm, vrij en heeft vibrato. Classical staat voor de klank die nog warmer of donkerder is en daarbij een beetje scherpte heeft. Er zit kern, focus, zilver, peng in de klank naast de warmte en klinkt ook altijd vrij en met vibrato.

Beter leren zingen met UVS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *