UNIVERSAL VOICE.

Co-auteur Guus Bok: ‘Universal Voice Guide 2.0’

UNIVERSAL VOICE.

Co-auteur Guus Bok: ‘Universal Voice Guide 2.0’

Co-auteurGuus Bokaan het woord

Co-auteur Guus Bok: ‘Universal Voice Guide 2.0’

Het is 1.5 jaar geleden sinds de eerste druk verscheen van de ‘Universal Voice Guide’. Nu is de tweede druk bijna klaar. Je kunt je voorstellen dat als je 1.5 jaar lang intensief verder werkt aan een boek, dat het enorm veel verbeterd moet zijn. En dat is absoluut waar.

Alberto en ik hadden in eerste instantie het idee om puur wat tekstfoutjes op te schonen voor de tweede druk. Maar al snel kwamen er meer ideeën. Dankzij Daan Smits kwamen we bijvoorbeeld op het idee om de stemkarakters te trainen aan de hand van de klankkenmerken in plaats van de 4 pijlers. Dit past veel beter bij onze ‘klank eerst’ aanpak. Ook kwam Alberto met het idee om de basis- en variatie hoofdstukken van de stemkarakters tot één groot stemkarakter hoofdstuk te maken (Speech, Belting, Whisper en Classical). Bij het zingen gaat het namelijk vooral om de variaties, je zingt alleen in Classical veel in de basis. Al gauw hadden we zoiets van: als we toch een verbeterde versie gaan maken, laten we dat dan zo goed en grondig mogelijk doen.

Voor de duidelijkheid, het systeem is natuurlijk hetzelfde gebleven. Er zijn niet ineens meer klankkenmerken of stemkarakers, bijvoorbeeld. Wel is de manier waarop het systeem wordt uitgelegd en aangeleerd flink verbeterd.
Voor de mensen die de eerste druk gewend zijn, zal het even wennen zijn dat ‘helderheid’ nu ‘geaspireerdheid’ heet, en ‘vrijheid’ nu ‘gedruktheid’ (zodat alle klankkenmerken dezelfde richting hebben). Naast de vele structuurveranderingen hebben we ook alle teksten opnieuw grondig bekeken en waar mogelijk taalkundig maar ook inhoudelijk aangescherpt. Hierdoor is de uitleg nog veel preciezer geworden én beter leesbaar.
Ook hebben studenten van het Universal Voice Institute de teksten ‘gedubbelchecked’ en vervolgens dubbel gedubbelchecked en daarna nog eens gedubbelchecked… dank hiervoor!

Maar het meest in het oog springende is natuurlijk de vormgeving. Hier is veel aandacht aan gegeven en het is werkelijk een verschil van dag en nacht. Het boek is nu A4-formaat, heel kleurrijk en met veel foto’s. Er zijn namelijk modellen ingezet (waaronder Alberto en ik zelf, maar dat terzijde) waardoor het nog duidelijker is wat je zelf moet doen. Het resultaat: een fris, modern, luchtig ogend boek waar je gewoon mee aan de slag wíl. Echt supergaaf.
Door al deze verbeteringen noem ik deze druk ook wel ‘De Universal Voice Guide 2.0’. Ik vind dat de guide zijn ‘echte vorm’ gevonden heeft in deze druk. De vorm hoe het altijd bedoeld was: om iedereen die van zingen houdt op een toegankelijke, leuke en super effectieve manier beter te laten spreken en zingen.

Op persoonlijke noot wil ik zeggen dat ik ontzettend dankbaar en trots ben dat ik mocht bijdragen aan de totstandkoming van deze tweede druk. Het is echt geweldig geworden.

De grootste credits gaan natuurlijk naar Alberto zelf. Hij heeft het, op z’n Rotterdams gezegd, toch maar weer geflikt. Zoals je ongetwijfeld weet is Alberto als een vis in het water tijdens het lesgeven, het schrijven van een boek heeft hij echter allemaal moeten leren. Hij leerde werken met een ‘DTP’er’, heeft foto’s met modellen laten maken, zelfs leren omgaan met Adobe Photoshop om de ‘doodles’ (leuke tekenachtige vormen) beter naar zijn wens te krijgen! De manier waarop hij deze tweede druk heeft aangepakt, mede door het aantrekken en aansturen van de juiste professionele mensen, heeft ervoor gezorgd dat jij een geweldig nieuw product krijgt met een fantastische uitstraling.

Ik wens jou heel veel plezier met De Universal Voice Guide 2.0! 🙂

Guus Bok, co-auteur van De Universal Voice Guide

Veel pleziermet de Guide 2.0!

Scan de QR-code in het boek en je wordt rechtstreeks naar de juiste video doorgestuurd. Natuurlijk kun je ook hieronder de knoppen gebruiken om vast door te bladeren.

Hulp nodigbij het boek?

Universal Voice biedt diverse stemtrainingen aan; van workshops, introductie cursussen tot een opleiding waarbij de UV. Guide 2.0 centraal staat. Je kunt ook bij gekwalificeerde UVI Master Teachers zangles(sen) boeken die allen werken volgens het boek en het Universal Voice System. Zij kunnen je verder helpen om aan je Personal Voice Plan te werken en zijn overal in het land werkzaam. 

Regelmatig publiceren we op onze website en social media kanalen nieuwe (video)artikelen die je verder op weg helpen om het maximale uit jouw stem te halen!

Alberto ter Doest

Alberto ter Doest

Schrijver van Universal Voice Guide 2.0
& bedenker van Universal Voice System.

UNIVERSAL VOICE.experiences

Join The Club!
logoUVI-transparent

Universal Voice.Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het aanbod van de nieuwste workshops, alles rondom studeren bij Universal Voice, het nemen van zangles bij een UV. Master Teacher, nieuwe artikelen rondom stemtrainingen, kortingen en de laatste nieuwtjes van het Universal Voice Institute.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief